Bangalore Interior Designer: Archana Naik designs the Shetty residence

The Shetty residence receives a contemporary touch in the work of Archana Naik. Her design philosophy combines traditional design aspects where private spaces are connected by expansive common areas, maintaining a minimalism that is more Indian than western. The use of wood is a dominant feature that Archana uses to add warmth and texture to a space. Colour is used as an accent and the interior has a marked element of spaciousness.

To create a mélange of traditional Indian and western contemporary aspects of design is a feat in itself. Archana Naik captures these elements effortlessly in Smitha and Nitin Shetty’s home.

Having worked in the field of interior design for 16 years, the last eleven of which running her own independent practice, Archana’s passion for design involves interacting with interesting clients, understanding their sensibilities, personalities, and lifestyles— and integrating these with her own design philosophy.

In the Shetty home, the design direction was to set up an immediate feel of uncluttered, seamless continuity of space in both vertical and horizontal dimensions. Rustic vitrified tiles were the preferred choice for the flooring in most places and the walls kept neutral to enhance a natural fluidity, allowing the richness of the wooden and metallic cladding to stand out.

The living room has simple cushioned chairs, a couple of leather sofas, a wooden coffee table, and a beige noodle rug. The art and artefacts are kept to a bare minimum, thereby maintaining the overall theme of understated style.

One of the features of Archana’s work is the extensive use of wood, similar to traditional forms of architecture in India, as well as a focus on keep spaces open and inter-connected through central focal areas. Almost ever- thing is straight-line geomteric with no room for curves and meandering paths of mystery. There is a naked honesty about the space.

The use of wood as a significant element of design accentuates warmth and comfort while allowing great scope for alternative décor ideas. For those looking to merge minimalism, colour and simple style to their home décor and design, the Shetty residence is a perfect example.

The family recreation areas have wooden flooring while metallic detailing draws attention to the raised Pooja room.

The showstopper in the dining area is the laser cut metal design on the hutch, which matches the pattern on the Pooja room door.

The Pooja area is a section designed with great care. The door has laser cut metal detailing, while the rest of the room combines frosted glass and wood, to allow natural light to stream in. A casual seating arrangement near the Pooja room serves as an extension of the wooden platform, while tall candle stands add visual interest to the corner.

Next to the staircase, there is a compact bar unit that fits snugly in the space under the stairs. The metallic cladding used on the bar unit maintains the continuity of material in the house.

Some walls have brick cladding as well, like the wall space along the stair- case, right next to which you can find antique finish brass bells hanging from two vertical rectangular windows- a small decorative addition accentuating traditional elements.

In the master bedroom, a beautiful Buddha painting in gold and black is placed behind the wooden double bed. The low windows, modified to cater for a cosy seating area with colourful cushions and blinds, shield the seating area from direct sunlight. The master bathroom has an “inside-out” feel and is well integrated with the dressing area. The natural framework enhances the mosaic tile dado. With the required pieces of furniture and very few decorative items, the master bedroom design enhances a sense of spaciousness and serenity.

A wooden ledge is incorporated as a part of the window frame in the bedrooms making for a cosy reading corner. Deep earth tones are used with a splash of red here and there.

Red is used as a colour accent in almost every room, mostly brought in through accessories or added detailing.

Furniture and cabinetry has been kept to a bare minimum in every room enhancing the sense of spaciousness.